Főbb források

http://www.sg.hu/cikkek/49081/okoznak_e_fuggoseget_az_online_jatekok http://www.szabadfold.hu/csaladotthon/venynelkul/fuggoseget_okozhat_a_szamitogepes_jatek http://www.inaplo.hu/_inlog/log-net2004b/ozorai_agnes.htm http://hup.hu/node/54838 http://www.boldog-gyermek.hu/szamitogep_fugges.html http://www.haon.hu/hirek/im:haon:culture-seta/cikk/szamitogep-fuggseg/cn/haon-news-ed03-20051020-095644 http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjbd/0/12368/1 http://www.cybergen.hu/?q=node/4183 http://www.sg.hu/cikkek/49926/uj_betegseg_a_mobilfuggoseg http://mobilarena.hu/hir/a_mobilfuggoseg_is_betegseg.html http://www.legjobbsuli.hu/hirfalo/mobilfuggoseg_mar_nem_lehet_elni_nelkul

Cikkek a netfüggőségről

Rövidített, tömörített cikkek a netfüggőségről. [Az oldal tartalma egy tanórai projekt miatt készült]

Friss topikok

A függés meghatározása

2009.11.12. 13:34 | Jinzo | Szólj hozzá!

Címkék: függés számítógépfüggőség

A számítógépes játékfüggés tünetei:

Függőség fogalma WHO (Világegészségügyi Szervezet) szerint: Azok a magatartásmódok, melyek bizonyos anyagok rendszeres fogyasztását foglalják magukba, és e szerektől függőség alakul ki. A személyiség nem tud lemondani róla még akkor sem, ha ezek testi, lelki és szociális ártalmait érzi vagy a környezete tiltja.

A függőség azonban nem csak anyagokkal szemben alakulhat ki. Létezik munka, társ, TV, számítógép, chat, vásárlás függőség is.

A WHO megfogalmazása mégis figyelemreméltó: a személyiség nem tud lemondani róla, még akkor sem, ha ártalmait érzi vagy a környezete tiltja.


Mit tapasztal a szülő, ha számítógép függő a gyermeke?

Valahogy úgy indul az egész, hogy a gyermek látva, beszélgetve másokkal kipróbálja a számítógépes játékokat. Amikor a környezete nem eléggé inger dús számára (nincsenek programok, szülők elfoglaltak, problémák vannak körülötte, akkor elkezd játszani.

Majd:

- Gyermeke egyre több időt tölt a gép előtt.
- Kezdi elhanyagolni a hobbijait, melyeket régen szeretett.
- Csak arról tud beszélgetni, hogy mit csinált, hol tart éppen a játékban.
- A baráti kapcsolatai is egyre inkább áthelyeződnek a virtuális világba, vagy az „igazi barátságot” az együttjátszás élménye adja.
- A tanulmányi eredménye fokozatosan romlik, egyre kevesebbet tanul.
- A realitásérzéke változik, egyre erősebb „sikerforrás” a számítógépes játékok során elért eredmény.
- Ha letiltásra kerül sor akkor az veszekedések, dührohamok, rongálások árán sikerül.


Mit tapasztal a gyermek?

- Elképzelni sem tudja az életét számítógép nélkül.
- Lehangolt, szorongó ha nem játszhat.
- Gyakran fáradt, álmos.
- Időérzéke leromlik.
- Megfeledkezik biológiai szükségleteiről (evés, ivás, pihenés) a játék közben.
- Nem érdekli más, csak a játék.
- Nem is érzi, hogy amit csinál probléma lenne, ez az ő világa hagyják őt békén!

 

A számítógép függés lelki okai:


„A számítógép függés egy segítségkiáltás”. Ez azért fontos, hogy a szülők ezt minél előbb észrevegyük. A gyermekünk, mint egy szenvedélyes játékos, vagy játékfüggő nincs tisztában azzal, hogy a játék lehet számára veszélyes. Sokszor a szülő sem, mivel a gyermek nem csavarog, szem előtt van, így megkönnyebbül.

Pedig magányos. A játékszenvedély oka legtöbbször a magány, a befelé fordulást, és az önbizalomhiány.

Képzeljük el csak a gyermeket, aki nem találja valamilyen okból a helyét a világban. Leül a gép elé. Betölti a játékot és indul a „varázslat”. A játék segítségével eljuthat oda, ahova eddig nem, lehet az, aki szeretne, stb. A siker, a való világhoz képest gyorsan jön. A játékok úgy vannak kidolgozva, hogy minél tovább ott maradjon a játékos a gép előtt. Rájön arra, hogy itt „megvalósíthatja önmagát”. És mint tudjuk az önmegvalósítás az ember egyik legfontosabb szükségelete.

A játék csak pótlék. A számítógép függő gyermekek közül a legtöbb figyelemre, önbizalomra, törődésre vágyik. És mikor ezt nem kapja meg, kudarcai vannak, egyre inkább menekül a monitor elé

 

 

Számítógép függő a gyermekem. Hogyan kereshetek megoldást, mint szülő?
http://www.boldog-gyermek.hu/szamitogep_fugges.html
Forrás: http://www.boldog-gyermek.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr871543665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása