Főbb források

http://www.sg.hu/cikkek/49081/okoznak_e_fuggoseget_az_online_jatekok http://www.szabadfold.hu/csaladotthon/venynelkul/fuggoseget_okozhat_a_szamitogepes_jatek http://www.inaplo.hu/_inlog/log-net2004b/ozorai_agnes.htm http://hup.hu/node/54838 http://www.boldog-gyermek.hu/szamitogep_fugges.html http://www.haon.hu/hirek/im:haon:culture-seta/cikk/szamitogep-fuggseg/cn/haon-news-ed03-20051020-095644 http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjbd/0/12368/1 http://www.cybergen.hu/?q=node/4183 http://www.sg.hu/cikkek/49926/uj_betegseg_a_mobilfuggoseg http://mobilarena.hu/hir/a_mobilfuggoseg_is_betegseg.html http://www.legjobbsuli.hu/hirfalo/mobilfuggoseg_mar_nem_lehet_elni_nelkul

Cikkek a netfüggőségről

Rövidített, tömörített cikkek a netfüggőségről. [Az oldal tartalma egy tanórai projekt miatt készült]

Friss topikok

Netfüggőség - modern korunk betegsége?

2009.11.25. 19:49 | Jinzo | Szólj hozzá!

Címkék: függés internetfüggőség

A témában jó ideje kutatást folytató Dr. Tao Ran a Times Online magazinnak adott interjúban beszélt a tervekről. Elmondta többek között, hogy felvették a kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), annak érdekében, hogy hivatalosan is bejegyezzék a megnevezést és a besorolást. Ennek eredményeként hamarosan mentális rendellenességnek minősülhet a túlzott internetezést. A szervezet a maga részéről szintén élénk érdeklődést tanúsít a kérdés iránt, főként az utóbbi évek megfigyelései alapján.

Azt persze még ma is sokan vitatják, hogy pontosan mi is számít túlzott használatnak. A szakember szerint napi 6,1 óra már túl sok, aki pedig gyakran ennyit, vagy még több időt tölt online, a számítógép előtt ülve, az már igenis függőnek számít. Ran több mint négy évet töltött mintegy 3000 páciens viselkedését és tüneteit figyelve, hogy a lehető legpontosabban behatárolja a függőség korlátait és jellemzőit. Kutatása eredményeként a netfüggőség hamarosan az alkoholizmus és a túlzott szerencsejáték mellé sorakozhat fel a hivatalos dokumentációban.


Külső felmérések szerint a fiatalok több mint 40 százaléka érzi úgy, hogy esetében már egyértelműen kialakult a függőség, az Egyesült Államokban viszont a 18 és 30 év közötti nethasználók mindössze 18 százaléka nyilatkozott hasonlóan. Kínában már csak azért is fontos ez a kérdés, mivel a netezők fele ebbe a korosztályba tartozik, a világhálóra rendszeresen felmerészkedők száma pedig a vidéki régiók fokozatos bevonásával rohamos ütemben nő. Az országban már megnyíltak az első speciális klinikák és nyári táborok, ahol elsősorban ilyen fiatalokat kezelnek.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy a hivatalos besorolás mikor születhet meg - a terv elvetése esetén is biztos azonban, hogy folytatódnak a kutatások a témában.

 

 

Netfüggőség - a modern kor betegsége?
http://www.cybergen.hu/?q=node/4183
Szerző: dEx, 2008. november 14.
Forrás: sg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://webszemle.blog.hu/api/trackback/id/tr811552218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása